2014. február 5., szerda

Zalai finomság: A Krumpliprósza :)


Zala megye szépségei kétség kívül, azok a csodálatos dombok, erdők, a Zala folyó amely táplálja a Balatont, maga a Balaton ...

Szeretem a táj változékonyságát, az erdők színpompásságát. Akár gyalog, akár autóból. Télen, nyáron, ősszel, tavasszal. Mindig szemet gyönyörködtető.


Mint minden tájegységnek, Zalának is megvan a saját különleges ízvilága, sajátságos ételei.

Ma ennek az ízvilágnak az egyik híres, különleges ételét osztom meg veletek: a Krumpliprószát. Hozzá hasonló ételek, apró eltéréssel: a tócsni és a  lapcsánka.

Dödölle , prósza, rétes. Nálunk ezeknek az ételeknek nagy hagyománya van. Hiszen ki hallott már igazi zalai lagziról, rétes és mártás nélkül? Leves, mártás, rétes, főétel, süti-torta. Ez a sorrendje a hamisítatlan lakodalmi menünek Zalában :)

Minden háznál, más és más a szokás. Így van ez a prósza készítésével is.  A prósza és a tejfölös bableves vegánosítása volt a legnehezebb. Mivel anyu hallani sem akart róla :) Még hogy a prószát! Szerencsére sikerült megtalálnom a megfelelő arányokat, és ma már ezt a finom ételt is jóízűen vegánul esszük. 

Miközben sütöm a prószát, egyet nekem-egyet neked, az elkészültet imádom forrón enni, csak úgy magában vegi tejföl és növényi sajt nélkül. Néha eszek hozzá paradicsomot és hagymát :) de csak ritkán. Minden csak fantázia és ízlés kérdése.




Krumpliprósza recept 



Hozzávalók 2 főre:

90 dkg krumpli (meghámozva értendő)
5 ek. rizsliszt
1 közepes fej vörös hagyma
1 tk. só
0,5 kk. bors
(1 pohár szójajoghurt)
olaj a sütéshez






A krumplit meghámozzuk, megmossuk, egy tálba óvatosan belereszeljük. Leöntjük a levét, csak a levét öntsük le, ne nyomkodjuk ki a krumplit, ne legyen teljesen száraz, maradjon egy kis leve.
A vöröshagymát is reszeljük le..

Adjuk hozzá a lisztet, sót, borsot. Alaposan összekeverjük. Egy pohár szójajoghurtot is tehetünk bele, én jobban kedvelem nélküle. Ebben az esetben 1-2 evőkanállal több lisztre lesz szükségünk.

Felhevítjük az olajat, beleteszünk egy adagot a masszából, ellapítjuk. Miután megsült, megfordítjuk. Ezen az oldalán már csak minimális sülés kell neki. 

Minden attól függ, hogyan szeretjük a prószát: vastagon-vékonyan, ropogósan-puhán, több picit-inkább nagyot. E szerint kell a massza mennyiségét a kanállal adagolni a serpenyőbe (palacsinta sütő), és e szerinti idő elteltével megfordítani. Villanytűzhelyen 5-ös fokozaton kb. 5 percig, a másik oldalát kb 2 percig szoktam sütni.




a prósza tésztája sütés előtt

amikor így néz ki, fordítsuk meg



megfordítás után
















































1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...