2013. november 13., szerda

Diós csokipudingos piskóta


A Somlói galuskának ez egy egyszerű változata. Nincsen benne vanília krém, mazsola, vagy rum, sem tejszínhab. Mi mégis nagyon kedveljük, gyakori édesség nálunk.

Az anyukám egyik kedvence ( a hétvégi sütésből, még egy falat van is belőle a hűtőben). 

Azt vettem észre, hogy az állati fehérje mentes édességekből, jóval kevesebbet tudok enni, mint a hagyományos változatukból. Például ott van a palacsinta! Nagyi túrós palacsintájából 5-6 darab, a vegán változatból már csak 2-3 darab az adagom.

Ez abból adódik, hogy a teljes kiőrlésű lisztek jóval laktatóbbak, tápanyagban gazdagabbak, mint a  fehér liszt. Abból ugyanis kivonják a sikért (búza fehérjét), amiből például a szejtán (búzahús) készül.

Egyszerű alapanyagai miatt kedvelem igazán ezt a receptet.

Hamar elkészíthető, amíg a piskóta megsül, a pudingot pont meg is tudom főzni. A piskótát érdemes hűlni hagyni, addig a diót durvára lehet vágni, na meg egy kis rendet rakni a konyhában :) 




Csokipudingos piskóta




hozzávalók:

tészta:

8,5 dkg liszt
4 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
0,5 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
0,5 mk. szódabikarbóna
4 ek. olaj
1,25 dl növényi tej
5 dkg barna cukor
0,5 citrom leve


krém:
1 cs. csokoládés pudingpor
4 ek. cukor
7 dl növényi tej
1 kk. karob

Maréknyi dió durvára vágva


Elkészítjük a piskóta tésztáját.
Egy tálba tesszük a liszteket, a sütőport, a cukrot, és a szódabikarbónát. Mérőedényben kimérjük a tejet, hozzá öntjük a kifacsart citrom levét, és az olajat. A száraz és a folyékony hozzávalókat alaposan összekeverjük.
Sűrű masszát kapunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe öntünk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütünk.

A pudingporból, cukorból, tejből, pudingot főzünk. Ha megfőtt, hozzáadjuk a karobot.

A kihűlt piskótát kockákra vágjuk. Összeállítjuk a desszertet.

A tál aljára öntünk egy kevés pudingot. Erre tesszük rá a kockára vágott piskótát, azt megszórjuk a durvára vágott dióval, leöntjük bőségesen a pudinggal, majd megint piskótát teszünk rá, amit meghintünk a dióval, majd a tetejére ráöntjük a maradék pudingot.

Minimum 2-3 órára (akár egy egész éjszakára) hűtőbe tesszük, amíg az ízek összeérnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...