Teljes értékű fehérje források - receptek




Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába



"Tartsuk szem előtt és ne felejtsük el, hogy van ételtársítási szemlélet, amely még táplálóbbá teszi gabonáinkat. Ilyen a gabonák és a hüvelyesek egy étkezésen belüli fogyasztása!
Ezt hívjuk aminosav komplettálási, fehérje társítási elméletnek. Ilyenkor teljes értékű fehérje tud beépülni szervezetünkbe!
A világon számos nép e szerint is táplálkozik:
Keleten a rizst, szójababbal és ezek készítményeivel társítják.
Indiában a rizst borsóval, lencsével szolgálják fel.
Afrikában a köles-cirokkása mellé babot fogyasztanak.
Észak-Afrikában a nemzeti "Kusz-Kusz"- töretes búzához a mai napig csicseriborsót illik enni.
Amerikában és Mexikóban a kukoricás ételeket babbal adják.
Európában a búza, zab, rozs, árpa, hajdina és köleskásák mellé, borsót, lencsét, babot esznek.

Ugyanez az elmélet, az aminosavak harmonizálása fennáll a gabonafék-tejtermékek között is!
hüvelyesek és olajos magvak között is! "




Nyers Csaba



 Vörös lencsés savanyú káposzta leves






- teljes kiőrlésű kenyérrel együtt fogyasztva











Finom laktató étel. Szójajoghurttal, tejföllel, egy szelet kenyérrel ebédre :)

Pillanatok alatt elkészül.






Csicseriborsó krém - a vegán tatárbifsztek



                     

    - teljes kiőrlésű kenyérrel együtt fogyasztva










Gyors és finom vacsora, 10 perc alatt.

Tovább tart megpirítani a kenyeret, és megfőzni a teát, mint elkészíteni a csicseriborsóból a pástétomot.

Érdemes kipróbálni :)


A Lencsehurka



















Újonnan induló blogom első bejegyzéseként a leges legnagyobb kedvencet választottam: A Lencsehurkát!

Amellett, hogy nagyon finom (a májas hurka ízére hasonlít), egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ami nálam fontos szempont. 
A mi étlapunkon minden héten szerepel :)





Lencsesült


















Ismét az ellenállhatatlan: Lencse :)

Hasonlít a Lencsevagdalthoz, közeli rokonok. A sültnek az alakja más,van venne egy kevés zöldség, illetve nincs turmixolva.

A vöröshagymát nyersen is bele lehet tenni, nekem úgy túlzottan dominál, szeretem megdinsztelni.

Négy hatalmas adag lesz belőle. Laktató, egészséges fogás ebédre, vacsorára.





Lencsevagdalt



















A lencse az egyik kedvenc ételemmé vált, szívesen próbálok ki belőle új recepteket.

Ilyen ez az étel is: lencsevagdalt :)

Szeretem a lencsét minden formában: hurka, sült, vagdalt, főzelék, saláta.

Az Ünnepek alatt, dinsztelt káposztával, kenyérrel ettem vacsorára, ebédre hasábburgonyával savanyúsággal. Mindenhogyan finom :)

A külseje ropogós, a belseje puha marad. Érdemes megvárni amíg kihűl, hidegen könnyebben lehet szeletelni. Az eredeti receptben a zabpehely nincs turmixolva, nekem jobban ízlik a turmixolt változata.




Lencsefőzelék






- teljes kiőrlésű kenyérrel együtt fogyasztva











A LENCSE



Jelentős az A-vitamin, B1 vitamin, kálium, magnézium, vas, cink tartalma.

Fehérjében - szénhidrátban - rostban gazdag, magasabb az energia tartalma, mint a zöldségeké.

Élelmi rost tartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet. A rost nagy részt emésztetlenül kerül más anyagokkal együtt a vastagbélbe. Az ott élő baktériumok aprítják fel a rostokat. Ezek között igen fontos egy rövid szénláncú zsírsav, a propionát, amely képes csökkenteni a májban folyó koleszterinszintézist.
Mivel a székrekedés kiváló gyógyszere (magas rost tartalma végett), rendszeres fogyasztása ajánlott aranyérben és bélrenyheségben szenvedőknek.
Cukorbetegség esetén jelentősen csökkenti az étkezés után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést, ezáltal az étkezés utáni azonnali inzulinszükségletet is.

Gabona félékkel együtt fogyasztva (mint minden hüvelyes) Teljes értékű fehérje forrás, amely nélkülözhetetlen a vegetáriánus, vegán táplálkozású emberek számára.
                                           

Ha a lencsefőzelék mellé teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret fogyasztunk, Teljes értékű fehérjéhez juttatjuk a szervezetünket.   Ilyen egyszerű az egész :)

Ebből a mennyiségből 10 merítőkanálnyi adag lett, két embernek bőséges, szerintem háromnak is bőven elég. Köményes-sós rúd volt utána a következő fogás :)




Zöldborsó pörkölt magyarosan



rizzsel, bulgurral, hajdinával















Első ránézésre idegenkedtem tőle. Majd egyre jobban megtetszett az ötlet, gondoltam gyorsan ki is próbálom, elkészítem a szülinapom alkalmából.

Izgultam, milyen lesz a fogadtatása. Hála Istennek jól sikerült, mindenkinek ízlett :)

Annyi kifogás érte mindösszesen (mint a mogyoró húst), hogy legközelebb ne tört krumpli legyen mellé a köret, hanem inkább rizs vagy bulgur.

Elhangzott a varázs mondat is: "ilyet főzzél majd még máskor is" :)

Elképesztően egyszerű az elkészítése.





Zöldséges zabpehely fasírt


















A zabpehely fasírt tovább fejlesztett változata :) Csupán annyival tér el tőle, hogy van benne még párolt zöldborsó és sárgarépa is.

Egy picivel több ideig tart az elkészítése (zöldségek tisztítása, darabolása, párolása).


Fagyasztott borsót szoktam használni, természetesen frissből is nagyon finom.


A répa és a borsó mennyisége ízlés kérdése, lehet bele akár többet, akár kevesebbet is tenni.

Az anyukám kedvenc fasírtja :)





Sólet vegánul

















Kitűnő fehérje forrás, ráadásul bab+hüvelyes kombináció, amely által teljes értékű fehérjéhez juthatunk :)

Ízvilága a csilis babéhoz hasonló (fűszerezése miatt). Szeretem az árpát és a babot így együtt.



Akinek hiányzik a füstölt íz, az feltétlenül tegyen bele gabonakolbászt, vagy gabona gömböcöt.

Másnapra még jobban össze érnek az ízek, szerintem sokkal finomabb :)





Vörös lencsés bulguros egytálétel




















A kömény és a bazsalikom különleges ízt ad ennek az ételnek. Nagyon sűrű, kifejezetten laktató.

Ahogyan a címében is szerepel, akár szendvics feltétként is fogyasztható. Aki az egynemű feltéteket kedveli, az botmixerrel, turmixgéppel pépesítheti. Várjuk meg, amíg kihűl, majd pirítóssal tálaljuk.

Ebédnek jó párosítás köményes-sós rúddal.





Diós csokipudingos piskóta


















A Somlói galuskának ez egy egyszerű változata. Nincsen benne vanília krém, mazsola, vagy rum, sem tejszínhab. Mi mégis nagyon kedveljük, gyakori édesség nálunk.

Az anyukám egyik kedvence ( a hétvégi sütésből, még egy falat van is belőle a hűtőben). 

Azt vettem észre, hogy az állati fehérje mentes édességekből, jóval kevesebbet tudok enni, mint a hagyományos változatukból. Például ott van a palacsinta! Nagyi túrós palacsintájából 5-6 darab, a vegán változatból már csak 2-3 darab az adagom.

Ez abból adódik, hogy a teljes kiőrlésű lisztek jóval laktatóbbak, tápanyagban gazdagabbak, mint a  fehér liszt. Abból ugyanis kivonják a sikért (búza fehérjét), amiből például a szejtán (búzahús) készül.

Egyszerű alapanyagai miatt kedvelem igazán ezt a receptet.

Hamar elkészíthető, amíg a piskóta megsül, a pudingot pont meg is tudom főzni. A piskótát érdemes hűlni hagyni, addig a diót durvára lehet vágni, na meg egy kis rendet rakni a konyhában :) 





Karobos kölespuding


















Ennek az édességnek az eredeti receptjét még anyu alakította át a saját ízlésünknek megfelelően.

Kedveljük a kölest, nagyon egészséges, és még finom is. Egy kis citromlé és cukor segítségével, igazi túró íze lesz. Hamis túró gombóc, túrós palacsinta, túró rudi készíthető belőle, körözött  és még sok más finomság.

Kölesből készült ételeket célszerű télen fogyasztani, mivel ennek a gabonának melegítő hatása van.

A köles gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...