A LENCSE
Jelentős az A-vitamin, B1 vitamin, kálium, magnézium, vas, cink tartalma.
Fehérjében - szénhidrátban - rostban gazdag, magasabb az energia tartalma, mint a zöldségeké.
Élelmi rost tartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet. A rost nagy részt emésztetlenül kerül más anyagokkal együtt a vastagbélbe. Az ott élő baktériumok aprítják fel a rostokat. Ezek között igen fontos egy rövid szénláncú zsírsav, a propionát, amely képes csökkenteni a májban folyó koleszterinszintézist.
Mivel a székrekedés kiváló gyógyszere (magas rost tartalma végett), rendszeres fogyasztása ajánlott aranyérben és bélrenyheségben szenvedőknek.
Cukorbetegség esetén jelentősen csökkenti az étkezés után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést, ezáltal az étkezés utáni azonnali inzulinszükségletet is.
Gabona félékkel együtt fogyasztva (mint minden hüvelyes) Teljes értékű fehérje forrás, amely nélkülözhetetlen a vegetáriánus, vegán táplálkozású emberek számára.
Ha a lencsefőzelék mellé teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret fogyasztunk, Teljes értékű fehérjéhez juttatjuk a szervezetünket. Ilyen egyszerű az egész :)
Ebből a mennyiségből 10 merítőkanálnyi adag lett, két embernek bőséges, szerintem háromnak is bőven elég. Köményes-sós rúd volt utána a következő fogás :)
Lencsefőzelék recept
Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. finom liszt
1 db zöldségleves kocka
őrölt pirospaprika
3 ek. mustár
1 csapott kk. őrölt babérlevél
só
olaj
A lencsét feltesszük kb. 1,5 liter hideg vízben főni. A főzővízbe beletesszük az őrölt babérlevelet, a sót, a zöldségleves kockát. 20 perc alatt puhára főzzük.
Az olajból, a lisztből világos rántást készítünk, bele reszeljük a vörös hagymát, fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, hideg vízzel felengedjük, simára keverjük. Rászűrjük a lencsére.
A mustárt egy kispohárban hideg vízzel simára keverjük, majd bele tesszük a lencsébe.
Összekeverjük, azonnal tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése