2014. január 5., vasárnap

Mit is tegyünk, ha a megfázás kerülget? Házi praktikák: fokhagyma, citrom, gyógynövények! és a levek :)


Valóban, a szigorúan vegán életmódot követő emberek nem fogyasztanak mézet, semmilyen formában, mivel:
A méhek a mézhez hozzákeverik garatmirigyük váladékát, illetve etikai okok miatt (elveszik a mézet a méhektől, cukorral etetik őket, túlzott méztermelés miatt előbb elpusztulnak
...). Agave szirupot használok méz helyett. Megfázás esetén szoktam bele keverni a citromlevet, vagy a reszelt fokhagymát. Amikor érzem, hogy hőemelkedésem van, a reszelt fokhagyma egy pici agaveval mindig segít.
A recept egyszerű: egy citrom levét frissen kifacsarom, elkeverem 1 evőkanál agave sziruppal vagy egy gerezd reszelt fokhagymával. Arra viszont figyeljünk, hogy reszelt fokhagymát éhgyomorra sosem együnk! Irritálhatja a gyomrot, gyomorégéshez és egyéb tünetekhez vezethet.















Citrom


Ilyenkor a C - vitamin bevitelt is meg szoktam növelni. Ezt mindenkinek a saját belátása szerint kell eldöntenie. A vélemények megoszlanak ebben a témában. Van, aki szerint káros a napi 2-3 ezer milligramm, szerintem 2-3 napig az emelt dózis inkább használ, mint ártana.
Én Szentgyörgyi Albertra hagyatkozva, megemelem a C - vitamin bevitelt. Egyes feljegyzések szerint, Szentgyörgyi Albert akár napi 8.000 milligrammot is bevitt, ebből a vitaminból szervezetébe, megfázás, hűlés esetén.



Hársfa virág


A második "csodaszer" a Hársfavirág-Bodzavirág tea :)
Manapság, már sok helyen hozzá juthatunk ezekhez a szárított virágokhoz, akár mi magunk is begyűjthetjük, száríthatjuk őket. Ehhez fontos a gyógynövény gyűjtés pontos ismerete. (Az ezüst hárs virága és levele nem gyűjthető, nyálkahártya gyulladást okoz!)






Bodza virág






A fekete bodza virága izzasztó, lázcsillapító hűléses állapotokban. Köptető, köhögés csillapító. Enyhe hashajtó, vizelethajtó, vérnyomás csökkentő, érfal erősítő hatású.

A nagylevelű hárs virága izzasztó, lázcsillapító, köptető, nyálka oldó hatású meghűléses betegségek esetén. Enyhe nyugtató, élvezeti tea. Vizelethajtó, húgyhólyag gyulladás, vesemedence-gyulladás kezelésére alkalmas. Fokozza az epe termelést, epehajtó hatású.






Bodza virág - hársfa virág tea elkészítése: 

1 evőkanálnyi hársfavirágot +1 evőkanálnyi bodzavirágot 5 dl forrásban lévő vízzel leöntünk, letakarva 10 percig áztatjuk. 

Miután leszűrtük, melegen fogyasztjuk. Fontos, hogy ágyban fekve, jól betakarózva legyünk, miután megittuk, mivel lázcsillapító, izzasztó hatása van. Nyugodt környezetben egy jó alvás még inkább fokozza a gyógyhatást.







Frissen préselt zöldség és gyümölcs levek is nagyban hozzá járulnak a mihamarabbi gyógyuláshoz.
Könnyen emészthetőek, ezáltal kímélik a szervezetet, feltöltik vitaminnal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. 




Bevált kedvencek:

Sárgarépa - grapefruit - citrom
Sárgarépa - alma








Természetesen a zöld turmixról sem feledkezzünk el. Adhatunk hozzá gyömbért is a hatékonyság növelésére :) 





spenót
alma
banán
víz




















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...