2014. június 20., péntek

Lestyán: másnéven a VegetanövényNéhány évvel ezelőtt, szó szerint ételízesítőfüggő voltam. Meg voltam őrülve, mindenbe, mindenre kellett belőle. Aztán jött a szörnyű felismerés: a nátrium glutamát agystimuláló hatásáról.


Azóta nem használok semmilyen bolti, se házi készítésű ízesítőt sem. Egy kivétel néha napján azért akad: a Dm saját márkájú, glutamát mentes zöldségleves kockája (egy doboz el is fogy egy év alatt).


Teljesen leszoktam az étel ízesítőkről. Ma már csak a legkedvesebb növényemet, a Lestyánt használom főzéshez. Nyáron frissen a kertből, per pillanat inkább az ablakból :) télen, ősszel, tavasszal szárított ill. fagyasztott formában, attól függ, mihez használom. 


A zöldséglevesekbe egészben (frissen vagy fagyasztott formában), a rizsbe szárított (morzsolt) állapotban kerül bele.

A szárítást, aszalást anyukám végzi. Nekem annyi a dolgom, hogy nagy boldogan elfogadom tőle :) :)

A fagyasztása nagyon egyszerű: leveszem az egészséges ágakat , leveleket - megmosom  - megtörlöm - végül folpackba tekerem, és már mehet is be a fagyasztóba. Leves főzésnél csak kikapom a fagyasztóból, és már bent is van a fazékban, a finom zöldségek között. 


Jellegzetes, erőteljes íz jellemzi ezt a fűszernövényt. Gyökerét, levelét, szárát, magját felhasználják különböző készítményekben. 

Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a vesére, májra, epére.Tartalmaz: vitaminokat, ásványi anyagokat, szerves savakat, illóolajokat, kumarint, gyantát.


Számos gyógyhatása ismert: gyomorerősítő, emésztés serkentő, vízhajtó, görcsoldó, köptető hatás.    

Viszont van mellékhatása is: vetélést okozhat, súlyos gyulladással járó vesebetegség estén nem alkalmazható.


drága Lestyánom, aki 220 km-t utazott velem, a cserépben is bírja még, pedig a szabad föld, és a napfény a mindene
aszalás közbenNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...