Kurma Dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek című könyvéből (előszó)
"Létezik azonban egy nagy mítosz: nevezetesen, hogy a hús, a hal, a szárnyasok és a tojás létfontosságúak az ember egészségének megőrzéséhez. Ezzel kapcsolatban hadd idézzek egy konkrét esetet: jómagamat.
1970-ben, amikor áttértem egy túlnyomórészt húsalapú étrendről a vegetáriánus táplálkozásra, gyakorlatilag az összes sporttársam úgy vélte, meg fogok betegedni, sőt néhányan kijelentették, hogy meg fogok halni!
Egy évvel később egy vizsgálatsorozaton estem át a torontói Percival Intézetben. Az összes kanadai sportoló közül én voltam a legjobb kondícióban! A bal kezem ereje 38%-kal nőtt, ami azért is meglepő, mert jobbkezes vagyok, és nem emeltem súlyt egész évben.
De a legjelentősebb mértékben az állóképességem javult. Közel 80%-kal nőtt!
Minden sportolónak tudnia kellene, hogy a hús, a hal és a tojás nagy százalékban tartalmaz koncentrált, tiszta fehérjét és koleszterint. Amikor az ember tiszta fehérjét eszik, a szervezete ilyen formában nem tudja felhasználni, aminosavakká kell bontania, és ehhez a művelethez többletenergia szükséges. Ez az energiaveszteség rontja a sportoló teljesítményét."
Peter Burwash
hivatásos teniszező
Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába
"Tartsuk szem előtt és ne felejtsük el, hogy van ételtársítási szemlélet, amely még táplálóbbá teszi gabonáinkat. Ilyen a gabonák és a hüvelyesek egy étkezésen belüli fogyasztása!
Ezt hívjuk aminosav komplettálási, fehérje társítási elméletnek. Ilyenkor teljes értékű fehérje tud beépülni szervezetünkbe!
A világon számos nép e szerint is táplálkozik:
Keleten a rizst, szójababbal és ezek készítményeivel társítják.
Indiában a rizst borsóval, lencsével szolgálják fel.
Afrikában a köles-cirokkása mellé babot fogyasztanak.
Észak-Afrikában a nemzeti "Kusz-Kusz"- töretes búzához a mai napig csicseriborsót illik enni.
Amerikában és Mexikóban a kukoricás ételeket babbal adják.
Európában a búza, zab, rozs, árpa, hajdina és köleskásák mellé, borsót, lencsét, babot esznek.
Ugyanez az elmélet, az aminosavak harmonizálása fennáll a gabonafék-tejtermékek között is!
A hüvelyesek és olajos magvak között is! "
Nyers Csaba
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése