2013. december 20., péntek

Karácsonyi apró sütemény: szilva - barack lekvárral, dió krémmel



Ennek a sütinek mindösszesen három alapanyaga van, plusz a tölteléke, ami lehet lekvár, vagy akár egy főzött krém.

Nekem személy szerint a szilvalekváros a kedvencem, karobmázzal vagy anélkül. A többiek a diókrémes, cukormázasra szavaznak :)

A szilvalekvárnak van valami karácsonyi hangulata: fahéj, szegfűszeg.....

Idén először főztünk be szilvalekvárt, jövőre is fogunk :) nagyon finom :)

A teljes kiőrlésű tönkölyliszttől dió íze lesz a tésztának. Akár linzert  is szaggathatunk belőle, 
tetszés szerint.


Vegán isler recept  



hozzávalók:

tészta:
35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg vaj
10 dkg nádcukor

töltelék:
lekvár ízlés szerint (barack, szilva, eper...)
diókrém (darált dió,cukor,tej-összemelegítve)
           
máz:

karobos: 6 dkg karobpor, 5 dl tej, 6 dkg 
cukor, 1 dl olaj

fehér: 5 dkg porcukor, szójatej, 1,5 tk keményítő



A lisztet, vajat, cukrot összegyúrjuk(akár robotgéppel), sütőpapíron 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerinti formára szaggatjuk. 

Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.

Miután kihűlt a tészta, megkenjük a lekvárral (szilvalekvár sűrűségénél fogva,jobban megáll a tésztán,vastagabban lehet kenni), illetve bármilyen krémmel,most diókrémet választottam, de lehet akár mandula, mák, csokoládé...  

A tetejüket bevonhatjuk karobmázzal, cukormázzal, meghinthetjük porcukorral.



Karobmáz: a karobport, a cukrot, az olajjal felforraljuk, amikor kezd csomosódni, hozzáadjuk a                            tejet.

Cukormáz: keverjük össze a porcukrot a keményítővel, óvatosan adagoljuk hozzá a tejet (kb. 1-2 ek)

Diókrém: dió-porcukor aránya 2:1-hez, pici tejet adjunk hozzá,hogy sűrű maradjon, éppen hogy                            csak melegítsük össze a diót, tejet, cukrot











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...