Ennek a sütinek mindösszesen három alapanyaga van, plusz a tölteléke, ami lehet lekvár, vagy akár egy főzött krém.
Nekem személy szerint a szilvalekváros a kedvencem, karobmázzal vagy anélkül. A többiek a diókrémes, cukormázasra szavaznak :)
A szilvalekvárnak van valami karácsonyi hangulata: fahéj, szegfűszeg.....
Idén először főztünk be szilvalekvárt, jövőre is fogunk :) nagyon finom :)
A teljes kiőrlésű tönkölyliszttől dió íze lesz a tésztának. Akár linzert is szaggathatunk belőle,
tetszés szerint.
Vegán isler recept
hozzávalók:
tészta:
35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg vaj
10 dkg nádcukor
töltelék:
lekvár ízlés szerint (barack, szilva, eper...)
diókrém (darált dió,cukor,tej-összemelegítve)
máz:
karobos: 6 dkg karobpor, 5 dl tej, 6 dkg
cukor, 1 dl olaj
fehér: 5 dkg porcukor, szójatej, 1,5 tk keményítő
A lisztet, vajat, cukrot összegyúrjuk(akár robotgéppel), sütőpapíron 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerinti formára szaggatjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt a tészta, megkenjük a lekvárral (szilvalekvár sűrűségénél fogva,jobban megáll a tésztán,vastagabban lehet kenni), illetve bármilyen krémmel,most diókrémet választottam, de lehet akár mandula, mák, csokoládé...
A tetejüket bevonhatjuk karobmázzal, cukormázzal, meghinthetjük porcukorral.
Karobmáz: a karobport, a cukrot, az olajjal felforraljuk, amikor kezd csomosódni, hozzáadjuk a tejet.
Cukormáz: keverjük össze a porcukrot a keményítővel, óvatosan adagoljuk hozzá a tejet (kb. 1-2 ek)
Diókrém: dió-porcukor aránya 2:1-hez, pici tejet adjunk hozzá,hogy sűrű maradjon, éppen hogy csak melegítsük össze a diót, tejet, cukrot
A lisztet, vajat, cukrot összegyúrjuk(akár robotgéppel), sütőpapíron 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerinti formára szaggatjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt a tészta, megkenjük a lekvárral (szilvalekvár sűrűségénél fogva,jobban megáll a tésztán,vastagabban lehet kenni), illetve bármilyen krémmel,most diókrémet választottam, de lehet akár mandula, mák, csokoládé...
A tetejüket bevonhatjuk karobmázzal, cukormázzal, meghinthetjük porcukorral.
Karobmáz: a karobport, a cukrot, az olajjal felforraljuk, amikor kezd csomosódni, hozzáadjuk a tejet.
Cukormáz: keverjük össze a porcukrot a keményítővel, óvatosan adagoljuk hozzá a tejet (kb. 1-2 ek)
Diókrém: dió-porcukor aránya 2:1-hez, pici tejet adjunk hozzá,hogy sűrű maradjon, éppen hogy csak melegítsük össze a diót, tejet, cukrot
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése